Zet Groenkeur in je groenbestek

Als adviesbureau wilt u zich onderscheiden. U gaat voor de beste oplossing voor uw opdrachtgever. Kwaliteit en maatschappelijk verantwoord inkopen komen in balans door de EMVI-criteria te combineren met Groenkeur in aanbestedingen voor aanleg en onderhoud van groen. Groenkeur biedt een objectief beeld van de kwaliteit, het opleidingsniveau én de wijze van communiceren van de aannemer. De opdrachtgever weet zich verzekerd van vakmanschap. Elke aannemer met een Groenkeur certificaat heeft een duurzaamheidsambitie verwoord. Dat is een basisvoorwaarde om het logo te mogen voeren. En dit komt tot uitdrukking in de aantoonbare duurzame kwaliteit van de uitvoering van het project én eindproduct. Dit geldt eveneens voor de bedrijfsvoering.

De Groenkeur-kwaliteitsnormen liggen vast in de beoordelingsrichtlijnen die worden beoordeeld door de Raad voor Accreditatie (RvA). Hiermee voldoet de normering aan de internationale eisen van ISO 9001: 2015. Welk Groenkeur-certificaat je kiest voor een groenbestek is afhankelijk van het vakgebied. Onder deze Groenkeur-noemer vallen de bedrijfscertificaten: Groenvoorziening, Dak- & Gevelgroen en Boomverzorging. Bedrijven krijgen jaarlijks een audit (controle) op hun bedrijfsprocessen en uitvoering van de werkzaamheden. De uitvoering gebeurt door auditors van onafhankelijke certificatie instellingen.

Duurzame teelt

Een andere optie is het productcertificaat Groenkeur Boomkwekerijproducten, dat richt zich op de productie en afzet van duurzamere boomkwekerijproducten. Het certificaat kent bovenwettelijke eisen op het gebied van milieu en traceerbaarheid. Dit certificaat is geschikt om producten te kunnen leveren aan opdrachtgevers die duurzaamheid belangrijk vinden op nationale- en internationale markten. Groenkeur Boomkwekerijproducten voldoen aan de criteria voor 'Maatschappelijk verantwoord inkopen van groenvoorzieningen' van de overheid, op PIANOo vindt u dit terug. Het aantal kwekers met dit certificaat groeit hard en er is een breed assortiment bomen en vaste planten onder dit keurmerk verkrijgbaar.

Bevorder biodiversiteit

De jongste loot binnen Groenkeur is Kleurkeur. Dit add-on certificaat op Groenkeur-Groenvoorziening staat voor bevordering van de biodiversiteit in Nederlandse bermen en groenstroken. Ecologisch beheer dat ruimte laat voor planten en dieren, in het bijzonder voor insecten. Het is een garantie voor biodiversiteit, die is gekoppeld aan de kwaliteit van Groenkeur-deelnemers.

Ontzorg opdrachtgever

Als aanvulling op de bedrijfsaudits laat Groenkeur jaarlijks een aantal bedrijven ook onaangekondigd controleren. Bij deze controle nemen inhoudelijk deskundigen een steekproef gericht op de kwaliteit van het geleverde werk, de vakbekwaamheid van het personeel en de genomen verkeersmaatregelen bij lopende projecten. De controles worden maximaal 24 uur van tevoren gemeld. Ook de opdrachtgever wordt uitgenodigd om hierbij aanwezig te zijn. Kortom: opdrachtgevers die gaan voor duurzame kwaliteit, vakkennis en zekerheid zetten Groenkeur in hun bestek. Door als adviseur Groenkeur op te nemen in uw inkoopadviezen, zorgt ervoor dat uw opdrachtgever langdurig grip houdt op zijn groene omgeving.

Meer weten?

Check de Groenkeur-website voor de bestekomschrijvingen per richtlijn of bel ons om samen (virtueel) een kop koffie te drinken.


x

Editie 2021