Circulaire, biobased betonproducten gemaakt met olifantsgras

Bio Bound maakt kwalitatief, hoogwaardige bestratingsmaterialen en prefab betonproducten voor de inrichting van de openbare ruimte. Door de circulaire, biobased samenstelling is de milieu footprint van Bio Bound producten aanzienlijk lager dan die van standaard betonproducten. Dit komt door de combinatie van een uitgekiend betonrecept met hergebruik van reststoffen zoals granulaat van oude, versleten betonproducten én olifantsgras (miscanthus).

Het olifantsgras dat ze hiervoor gebruiken, wordt geteeld in de directe omgeving van Schiphol en is bedoeld om ganzen op een diervriendelijke manier te weren van de start- en landingsbanen. Ten opzichte van ander planten en bomen neemt miscanthus bovenmatig veel CO2 op uit de lucht. Ter vergelijking: miscanthus neemt vier keer méér CO2 op dan een bomenbos van gelijke grootte! Het gras verwerkt de opgenomen CO2 in combinatie met water naar stengel en blad.

Na het vogeltrekseizoen verdroogt het miscanthus en wordt het afgemaaid, waarna er een enorme berg grasafval (lees vastgelegde CO2) overblijft. Door dit biobased materiaal als alternatieve vulstof in het beton te verwerken wordt de opgenomen CO2 voor langere tijd in het beton vastgelegd. Deze vastlegging levert een bijdrage aan het verlagen van CO2 emissies.

Bio Bound betonproducten worden geleverd met terugnamegarantie: het Bio Bound Take Back system. Dat maakt deze betonproducten dus niet alleen duurzaam maar ook écht circulair!


x

Editie 2021